Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πίσω στη Χαρτοχώρα

΄΄Κάθε ταξίδι μας οδηγεί και πιο κοντά,
μ΄ έναν τρόπο που μετά από κάθε
ταξίδι νιώ-θουμε όλο και πιο μακριά.΄΄

Αμβρόσιος Σακάδας.

Ο Ήλιος αυτή την φορά ανέτειλε από τη Δύση. Όχι επειδή έβαλε στοίχημα ο Ατρέας με τον Θυέστη, αλλά για να κάνει έκπληξη στο φίλο του τον Ζωτρα. Μετά εξαφανίστηκε το ποδήλατο. Δεύτερη έκπληξη. Ο Ζωτρα όμως δεν εντυπω-σιάστηκε ούτε από τον Ήλιο, ούτε από την εξαφάνιση του ποδηλάτου. Το δεύτερο μάλιστα θαλεγε κανείς ότι το υποψιαζόταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί.
Ότι όμως του έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, τόσο που δεν πίστευε στα μάτια του, ήταν αυτό που έβλεπε μπροστά του.

- Μαμά, μπαμπά, φώναζαν ένα σωρό πιτσιρίκια. Γύρισε ο Ζωτρα, γύρισε ο Ζωτρα, γύρισε ο Ζωτρα!!!
Σαν να σήμανε συναγερμός. Ξύπνησε όλο το Χωριό και όλοι έτρεχαν προς αυ-τόν, με πρώτους και καλύτερους την μητέρα του και τον πατέρα του. Όταν έφτασαν τον πήραν αγκαλιά και τον φιλούσαν σ ΄όλο του το πρόσωπο.
- Πω, πω μια λαχτάρα που πήραμε βρε παιδάκι μου, έλεγε η μανά του. Ακούς εκεί να φύγεις χωρίς να πεις τίποτα σε κανένα!
- Τώρα όμως γύρισες και απ΄ ότι βλέπω έχεις πολύ καλή υγεία. Ένα μπάνιο σου λείπει μόνο. Μ΄ ένα καλό μπάνιο θα γίνεις καινούργιος, του΄λεγε ο πα-τέρας του.
- Εμείς σ΄ αγαπάμε κι ας είσαι λίγο τρελούτσικος, έλεγε η γιαγιά του.
- Όπως και να το κάνουμε είσαι το μοναδικό μας εγγόνι, έλεγε ο παππούς.
Μ΄ αυτά και με αλλά πολλά οι κάτοικοι της Χαρτοχώρας, υποδέχτηκαν τον Ζωτρα, και ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί μεγάλο γλέντι με μουσική, τραγούδια, χορούς και κυρίως καλό φαγητό, γιατί γλέντι χωρίς καλό φαγητό είναι σαν γαμπρός χωρίς νύφη, παπάς χωρίς ράσα, ψαράς χωρίς ψάρια, χωρο-φύλακας χωρίς πηλίκιο.
Δεν ξέρουμε να σας πούμε ούτε τι ώρα, ούτε τι μέρα, ούτε πιο έτος, έφτασε ο Ζωτρα στο χωριό του, ούτε πόσος καιρός πέρασε από τότε που ξεκίνησε το ταξί-δι του. Όπως ήδη είπαμε, δεν υπήρχαν χάρτες στη Χαρτοχώρα, και τα ρολόγια ή τα ημερολόγια χάρτες του χρόνου είναι κι αυτά. Ο μόνος ταξιδιωτικός χάρτης που έγινε ποτέ ήταν αυτός που σχεδίασε η Σκιά του Ζωτρα και όπου φαίνονται η πορεία που ακολούθησε στο ταξίδι του, οι χώρες που επισκέφτηκε, η θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης και η μορφές που άλλαζε το ποδήλατο του. Σας αφήνουμε να τον μελετήσετε και εμείς πάμε να βοηθήσουμε στην ετοιμασία του βραδινού γλεντιού.

(παρεμβάλλεται ο χάρτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου