Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΙ VIIΙ

΄΄Ένας ήλιος στρογγυλός σαν φεγγάρι.΄΄
Γκράφιτι

Ο Ζωτρά κοίταξε τον αγουροξυπνημένο ήλιο και του φάνηκε πως είδε στα μάτια του τη σκιά του ποδηλάτου του. Στην πραγματικότητα είδε τα μαύρα γυ-αλιά που φορούσε ο ήλιος εκείνη τη μέρα για να προστατέψει τα μάτια του. Και τα γυαλιά μοιάζουν με ξαπλωμένο 8. Αλλά και το ποδήλατο μοιάζει με ξαπλωμένο 8. Έτσι είναι εύκολο κανείς να μπερδευτεί, αν και το μπέρδεμα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί να γίνει περιπέτεια με απρόσμενο τέλος γιατί στο μπέρδεμα δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα ξεμπερδέψουμε και παρόλο που αρκετές φορές δεν γίνεται εύκολα, τελικά για όσους επιμένουν υπάρχει πάντα ένα απροσδόκητο ξεμπέρδεμα. Ενώ όσοι δεν έχουν επιμονή και φαντασία μένουν για πάντα μπερδεμένοι.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο, αλλά οφείλω να σας προειδοποιή-σω ότι αυτή τη φορά μας περιμένει μια πραγματικά μπερδεμένη ιστορία που αρχίζει και τελειώνει στη χώρα του 8.

Στη χώρα του 8

΄΄H λογική δίνει στον άνθρωπο αυτό που χρειάζεται,
ενώ η φαντασία αυτό που θέλει.΄
Τομ Ρόμπινς ΄΄Αμάντα΄΄

Τι είναι το 8; Το οκτώ είναι το άπειρο ( ) όρθιο. Και τι είναι το άπειρο; Το άπειρο είναι το οκτώ (8) ξαπλωμένο. Είναι ένας λαβύρινθος, ένα μπέρδεμα δηλαδή όπου κανείς μπορεί να χαθεί στ’ ατέλειωτα μονοπάτια του καθώς ψά-χνει για την έξοδο.
Η χώρα του 8 βρίσκεται στο άπειρο ( ), εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να πάει επίτηδες παρά μόνο κατά λάθος και μόνο αν ταξιδεύει με ποδήλατο ( ) ή με μοτοσικλέτα ( ) ή με αερόστατο ( ) ή αν φοράει γυαλιά ( ) ή αν είναι 8 χρονών ή αν το όνομά του αρχίζει από ωμέγα (ω). Το όνομα του Ζωτρά δεν αρχίζει από ωμέγα αλλά οι κάτοικοι της χώρας του 8 δεν μπορούν να προφέρουν το ‘ζ’. Έτσι όταν θέλουν να πουν ‘ζωγραφίζω’ λένε ‘ωγραφίζω’ κι αντί για ‘ζουζούνι’ λένε ‘ουούνι’ και πάει λέγοντας.
Η χώρα του 8 είναι η χώρα των αιώνιων διακοπών, των διακοπών που δεν έ-χουν τέλος αφού στη χώρα αυτή θρονιάστηκε για πάντα ο Αύγουστος, ο 8ος μήνας και δεν λέει να φύγει με τίποτα. Στη χώρα του 8 επομένως οι άνθρωποι δεν δουλεύουν. Ζουν σε μόνιμες διακοπές και κάνουν ότι κάνουμε όλοι μας όταν είμαστε σε διακοπές. Τριγυρίζουν από δω κι από κει , βολτάρουν, κά-νουν κατορθώματα, διαβάζουν, πίνουν καφέ κι αναψυκτικά στα καφενεία, παίζουν επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, τρώνε παγωτά και σοκολάτες και φυσικά παίζουν με τη θάλασσα, κολυμπούν ή κάνουν ηλιοθεραπεία, στη με-γάλη παραλία δίπλα στον Ωκεανό.
Ο Ζωτρά αποφάσισε ότι χρειάζεται λίγες μέρες διακοπές. Έτσι κι αλλιώς ήταν λίγο κουρασμένος από το ταξίδι και η ζωή στη χώρα του 8 ήταν ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Άρχισε λοιπόν να τριγυρνάει στη χώρα όπου συνάντησε πολ-λά γνωστά και διάσημα πρόσωπα και η σκιά του δεν προλάβαινε να ζητάει αυτόγραφα. Σ’ ένα λόφο ο Ηρακλής έκανε το 8ο κατόρθωμά του και κάτω από ένα δένδρο ο Μπετόβεν συνέθετε την 8η συμφωνία του. Ο Μιγχάουζεν στην κεντρική πλατεία ξεφούρνιζε το 8ο ψέμα του και ο Σεβάχ έδενε το πλοίο του στην αποβάθρα στο λιμάνι. Μόλις γύρισε από το 8ο ταξίδι του. Ο Έλληνας θεός Ερμής πετούσε κρατώντας στην αγκαλιά του το Κηρύκιο ( ), το χρυ-σό ραβδί που του χάρισε ο Απόλλωνας για να ξέρουν θεοί και άνθρωποι ότι ο Ερμής μεταφέρει τις εντολές του Δια και ο Ινδός θεός Βισνού έπαιζε τένις με τα οκτώ χέρια του. Οι οκτώ γίγαντες της τιτανομαχίας ενάντια στον Δία, ο Εγκέ-λαδος, ο Παλλάς, ο Πολιβότης, ο Εύρυστος, ο Γρατίων, ο Άγριος, ο Πορφυρί-ων και ο Εφιάλτης πάλευαν στην παλαίστρα ΄΄Κρότωνας΄΄ του Ολυμπιακού σταδίου κι ο κόσμος χειροκροτούσε κι έβαζε στοιχήματα για το ποιος θα νική-σει, ενώ οι οκτώ φρόνιμοι του κόσμου, ο Σακοναμουνι, ο Κομφούκιος, ο Σω-κράτης, ο πρίγκιπας Σοτοκον, ο Κόμπο Νταϊτσι, οι ιερείς Σινράν και Νίσιρεν και ο Ιησούς συζητούσαν πίνοντας καφέ και παίζοντας τάβλι στο καφενείο ΄΄Τα φρόνιμα παιδιά΄΄. Για τους τελευταίους μάλιστα λένε ότι περίμεναν πολύ καιρό για να μπούνε στη χώρα του 8 αφού ήτανε μόνο εφτά, μέχρι που ήρθε κι ο Ιησούς κι έγιναν οκτώ.
Στη Λυρική σκηνή χόρευαν οι 8 κόρες του Ωκεανού Πασιθόη, Νήσω, Ακταη, Ωκυρρόη, Ροδιά, Ίανθη, Κυμοδόκη και Αμφύρω.
Στον Βασιλικό κήπο, ανάμεσα σε οχτάφυλλα άνθη λωτού και πολλές πεταλού-δες ( ), κοιμόταν ο Ενδυμίων γιατί τον μάγεψε η Σελήνη χωρίς να ενο-χλείται από τη φασαρία του Διονύσου, του θεού του κρασιού, που ξεσήκωνε τον κόσμο με τα τραγούδια του και τα χοροπηδητά του.
Αν προσέξατε οι δυο τελευταίοι έχουν ονόματα από 8 γράμματα και είναι εύ-κολο να καταλάβετε ότι η γλώσσα σ’ αυτή τη χώρα αποτελείται από λέξεις με 8 γράμματα αλλά κι από λέξεις με 4 γράμματα αφού το οκτώ έχει μόνο τέσσερα γράμματα.
Χρησιμοποιούν όμως και τους αριθμούς,
δύο ( )
τρία ( )
πέντε ( )
έξι ( )
εφτά ( )
& εννιά ( )
γιατί κάθε αριθμός αν ταυτιστεί με το είδωλό του μας δίνει το σχήμα του 8.
Στο Πλανητάριο ο Ζωτρά είδε τους 8 πλανήτες, (Γη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Πλούτων, και τον αόρατο Νιμπιρού) να γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο και στον ζωολογικό κήπο διάφορα περίεργα ζώα όπως ο Πάνθηρας της Φλόριντα, ο Πετρελος της Χαβάης, ο Κόνδορας της Καλιφόρνιας, ο Αλιαετός ο Λευκοκέφαλος και ο Νουμήνιος των Εσκιμώων.
Τέλος επισκέφτηκε την βιβλιοθήκη κι εκεί έμαθε πως στη χώρα του 8 ανακά-λυψαν και τα 8 σημεία του ορίζοντα,
(σχέδιο)

τις 4 αρετές και οι 4 κακίες:
Δικαιοσύνη, Αδικία,
Σωφροσύνη, Αφροσύνη,
Εγκράτεια, Απληστία,
Ανδρεία και Δειλία,

τις 4 διαστάσεις και οι 4 αποστάσεις:
Πάνω, Κάτω,
Δεξιά, Αριστερά,
Εδώ, Εκεί,
Κοντά και Μακριά,

τις 4 φάσεις του ανθρώπου και ο 4 ηλικίες:
Γέννηση Νήπιο
Ανάπτυξη Έφηβος
Ωριμότητα Ενήλικος
Γηρατειά Γέρος

τα 4 είδη οργάνων και οι 4 φωνές:
Φωνητικά Σοπράνο
Πνευστά Άλτο
Κρουστά Τενόρο
Έγχορδα Μπάσο

τα 4 είδη ζώων και τα 4 είδη ζώων:
Ουράνια Δίποδα
Επίγεια Τετράποδα
Υδρόβια Με πολλά πόδια
Αερόβια Με κανένα πόδι
τις 8 άκαινες της νιφάδας του χιονιού.
(σχέδιο)

τους 4 άνεμους, τους 8 υπανέμους, και τα 8 φωνήεντα:
Α - Ε - Η - Ι - Υ - Ο & Ω

(Προσοχή! Δεν είναι 7 γιατί το Ω (ω) είναι διπλό Ο).

Κι όλα αυτά όπως κι άλλα πολλά οι κάτοικοι της χώρας του 8 τα ανακάλυψαν, γιατί όπως είπαμε δεν δουλεύουν κι έχουν έτσι πολύ χρόνο για να συζητήσουν και να σκέπτονται, διάφορα καινούργια και πρωτότυπα πράγματα. Μόνο που η σκέψη, όλοι το ξέρουμε, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν ενώ η εργασία, θα έλεγε κανείς, βλάπτει μερικές φορές σοβαρά την υγεία.
Έτσι περνούσε ο καιρός μέχρι που ο Ζωτρά αποφάσισε να φύγει. Περιπλανήθηκε αρκετά αλλά δεν κατάφερνε να βρει την έξοδο. Έκανε συλλογισμούς, λογαριασμούς και όλων των λογιών συνδυασμούς αλλά πάλι δεν έβγαλε άκρη. Ώσπου κουράστηκε και έπεσε να κοιμηθεί. Έκανε όμως λίγη ψύχρα τη νύχτα και ο Ζώτρα κουλουριάστηκε.

Ξύπνησε την ώρα που ανέτειλε ο Ήλιος και τότε είδε την Σκιά του να ξεπρο-βάλει δίπλα του κουλουριασμένη κι αυτή όπως κι αυτός κι έμοιαζε μ’ ένα κύ-κλο. Απλώθηκε να ξεμουδιάσει και τότε είδε πάλι τη Σκιά του ν’ απλώνεται κι αυτή, πήρε το σχήμα το δικό του. Το σχήμα του ξαπλωμένου ανθρώπου που μοιάζει με το άπειρο. Ξανακοίταξε τον ήλιο που του χαμογελούσε ολοστρόγ-γυλος και ξανακουλουριάστηκε ώσπου η σκιά του έγινε πάλι κύκλος. Και τότε του ήρθε μια ιδέα. Αν ξεδιπλώσεις ένα 8 ή ένα άπειρο ( ) τότε έχεις ένα κύκλο ή ένα μηδέν. Ενώ αν στρίψεις ένα κύκλο ή ένα μηδέν, έχεις ένα 8 ή ένα άπειρο ( ). Άρα το 8 και το άπειρο είναι το ίδιο με το ο ή με τον κύκλο. Έχει το ίδιο σχήμα που έχει το Φεγγάρι κι ο Ήλιος. Επομένως η έξοδος της χώρας του 8 δεν μπορεί παρά να είναι εκεί που είναι κι η είσοδος, αρκεί να κάνει σωστά το γύρο της χώρας. Εύκολο κι ολοφάνερο. Πήδηξε απ’ τη χαρά του. Πως δεν μπόρεσε να το σκεφτεί νωρίτερα;
Ανέβηκε χαρούμενος στο ποδήλατό του και πήρε το σωστό δρόμο. Στην είσοδο, που ήταν κι η έξοδος που θα τον έβγαζε έξω από τη χώρα του 8, συνάντησε τον κινέζο Σωκράτη, τον φιλόσοφο Τενγκ Σιχ, που είχε όνομα με οκτώ γράμ-ματα όπως και ο Σωκράτης.
Ο Τενγκ Σιχ μιλούσε με αυστηρότητα στους μαθητές του για την αξία της Γνώσης και της Σοφίας.
΄……..Εκείνοι που κατέχουν την Σοφία δεν γίνεται να την μεταδώσουν στα καλά καθούμενα σε κάθε χαζοεξυπνάκια που έρχεται να τους την ζητήσει. Ένας άνθρωπος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να δεχτεί την Σοφία, ειδάλλως θα του κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επιπλέον αν κάποιος ανόητος τσα-λαβουτάει στα ξάστερα νερά της Σοφίας θα τα βρωμίσει με την ανοησία του και για τους επόμενους ΄΄κολυμβητές΄΄. Εκείνος, λοιπόν, που ζητάει τη γνώση πρέπει να αποδείξει αν είναι άξιος να την δεχτεί. Η γνώση είναι ένα παράθυρο και η αμάθεια ένα κλειστό παράθυρο. Πρέπει να κουραστείς για να απολαύσεις τη θέα. Ο Σωκράτης είπε ότι ΄΄όσα περισσότερα κανείς μαθαίνει τόσο λιγότερα ανακαλύπτει ότι ξέρει΄΄ και ο Βοκονον είπε ότι ΄΄ο Σοφός νιώθει μίσος για όλους που είναι άσχετοι σαν κι αυτόν, μα που δεν έχουν κοπιάσει για την ασχετοσύνη τους΄΄ (1). Αυτά για σήμερα. Σας ευχαριστώ.
Οι μαθητές άρχισαν να σκορπίζονται και ο Σοφός πρόσεξε τον Ζωτρά που στε-κόταν και περίμενε αμήχανος. Ευγενικά τον χαιρέτησε και του είπε:
- Από χτες σε παρατηρώ να πλανιέσαι στη χώρα ψάχνοντας για την έξοδο αλλά βλέπω πως τελικά τα κατάφερες.
- Και γιατί δεν μου είπες τίποτα να με βοηθήσεις; ρώτησε έκπληκτος ο Ζωτρά.
- Μα, γιατί θα ‘πρεπε να κουραστείς να το βρεις μόνος σου. Η έξοδος είναι μια προσωπική υπόθεση, πάντα κάπου ανάμεσα στο μηδέν και στο άπειρο. Έπρεπε μόνος σου να καταλάβεις πως στη χώρα του 8 δεν έχει χώρο η λογική αλλά η φαντασία. Η λογική έχει 6 γράμματα ενώ η φαντασία 8.
Ο Ζωτρά χαμογέλασε ικανοποιημένος και ξεκίνησε για νέες περιπέτειες, ενώ ο ήλιος έπαιζε ποδόσφαιρο στον ουρανό, στο μεγάλο γήπεδο της Ανατολής και της Δύσης.

ΣΗΜ:
(1)Απόσπασμα από το βιβλίο ΄΄Το Άρωμα του Ρόδου΄΄ του ΤΟΜ ΡΟΜΠΙΝΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου